Vi tager kviklån som aldrig før

Siden krisen som ramte forbruget hårdt i 2008-09, er der kommet tillid til markedet igen, og det betyder også, at lån er blevet attraktivt igen.

Dog er markedet ikke vendt helt tilbage til det oprindelige stadie. Krisen har lært os nogle ting og specielt de amerikanske tilstande har lært os noget omkring lån.

KviklånEn af tingene som fik boblen til at sprænge, var netop lån. Dog var det dengang ikke kun kviklån, men også normale lån i hus som var dyre i renten. Dette skyldes at flere personers kreditvurderinger var så dårlige, at deres lån var sat til en utrolig høj rente; noget det man kender fra de små kviklån i dag. Modsat kviklånene var det dog nogle væsentlig større lån, der var tale om, og da folk begyndte at gå konkurs, tabte bankerne stort, og da de tabte stort gik de også konkurs, og så væltede korthuset.

Et stort marked med potentiale

Siden hen er renten på normale lån faldet så lavt, at man næsten snakkede om, at man kunne få penge på sit lån med en negativ rente. Det er naturligvis ikke tilfældet på kviklån og forbrugslån, hvor der stadig har været en lidt større rente, men også her har vi set et fald, da der er kommet væsentlig mere konkurrence på kviklån i forhold til tidligere. Det skyldes naturligvis en øget interesse og i 2013 lånte danskerne næsten 100 millioner kroner i små kviklån og SMS-lån. Kviklån er dermed 3-doblet siden vi var på vej ud af krisen i 2009 og det er naturligvis en stor portion.

Det viser at folk er villige til at tage lidt risiko igen, og de føler, at de har overskud i økonomien, så de kan bruge lidt ekstra.

Desværre er der enkelte, som ikke har tænkt lånet helt igennem og faktisk blev 12 % af lånene misligholdt i første halvdel af 2013. Det er naturligvis et stort problem, både for låntagerne og lånudbyderne. For låntagerne betyder det at man får forøget sin gæld betydeligt, da renterne og gebyrerne ved ikke at betale er relativt høje, men samtidig bliver man også markeret som dårlig betaler, og de bliver derfor afskåret for at tage nemme lån senere hen. Udbyderne af kviklånet ser det naturligvis også som et problem, da de mister kunder på processen, og ønsker derfor også at ingen tager unødvendig stor risiko i deres lån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *