Hvad der er værd at vide om kørekort

Vi starter allerede fra en meget ung alder med at få kørekort. Det starter med gåkørekort, som udvikler sig til cykelkørekort. Når man så bliver en smule ældre, kan man også erhverve sig et symaskinekørekort i håndarbejdstimerne. Dog er det lidt noget andet med det almindelige kørekort til motordrevne maskiner, som f.eks. bil, knallert, motorcykle, bil med trailer, bil med campingvogn, lastbil eller bus. For at få lov til at køre ovennævnte, skal du til undervisning i køretøjet, hvorefter du skal bestå en eller flere prøver.

kørekort

Der er forskellige aldersgrænser, når du skal have et kørekort

Man kan ikke blot sætte sig bag et styr eller et ret på et motordrevent køretøj i hvilken som helst alder. Som minimum skal du være 16 år – ved denne alder kan man få lov til at tage kørekort til en lille knallert. Vil man have lov til at køre en stor knallert, må man vente, til man er 18 år. Samme aldersgrænse gælder for en lille motorcykel, mens man skal være henholdsvis 20 år for at køre en mellemstor motorcykel og 24 år for at køre en stor motorcykel. Kørekortet de fleste kender til, er B-kørekortet, der giver føreren lov til at køre en almindelig bil, også her skal man være 18 år. Lastbil kan tages når du er 18-21 år, alt efter hvilken størrelse lastbilen er. Man kan tage kørekort til en lille bus, når man er 21 år, mens man skal være hele 24 år, før man kan få førerbevis til en stor bus. Kørekortet kan påbegyndes 3 måneder inden man fylder den krævede alder.

Opfylder man aldersbetingelserne, kan man få lov til at påbegynde sit kørekort. Dette sker på en køreskole, hvor man vil modtage undervisning i teori og i praksis. Du starter forløbet i undervisningslokalet, hvor du lærer om alt det teoretiske ved det at køre i fartøjer. Herefter flytter du ud på manøvrebanen, hvor du i sikre omgivelser kan køre knallerten, bilen eller et andet køretøj. Derefter flytter du sammen med din kørelærer ud på de rigtige veje. Til sidst i forløbet skal du bestå en teoretisk og en praktisk prøve. Prøverne kan være forskellige alt efter hvilket køretøj, du skal til prøve i. Man kan tage kørekortet i de fleste byer, så det er ligegyldigt om du bor i Holbæk, Asnæs eller et helt tredje sted.

Nu kan 17-årige få kørekort

Det blev tidligere nævnt, at man skal være 18 år for at få kørekort til bil, dette er dog ikke gyldigt længere. D. 31. maj 2016 stemte et flertal i Folketinget for, at man nu kan tage kørekort som 17-årig på samme vilkår som dem, der er over 18 år. Den 17-årige billist skal dog være ledsaget af en voksen, der er mindst 30 år gammel, og som har haft kørekort i mindst 10 år. Denne voksne skal være i stand til at overtage styringen, hvis dette bliver nødvendigt. Fra d. 1. oktober 2016 rykkes aldersgrænsen for knallertkørekort fra 16 år til 15 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *