Skynd dig at lån til boligen nu

For mange boligkøbere er det en spændende tid og til tider også en nervepirrende tid. For de som allerede har købt bolig eller netop har omlagt deres lån, kan tiden dog imidlertid være en anelse kedelig, afhængig af de økonomiske beslutninger.

Grunden til dette er nemlig udsving i udlånsrenten på de såkaldte superlån, hvor du kan få et 30-årigt 2 procent lån. At renten er så lav er et stykke dansk historie, og noget som mange havde anset for værende yderst midlertidigt. Renten var nemlig nede på 2 procent omkring december, hvor derefter at stige igen i de efterfølgende uger.

I mandags sænkede Danmarks Nationalbank dog igen dens ledende renter, hvilket har fået de danske realkreditobligationer til at stige i kurs.

Står du på tærsklen til at købe bolig, skal du derfor på det kraftigste overveje, om det ikke er nu du skal slå til. Renten kan ifølge Nordea godt falde til 1,5-1,75 procent, så har du is i maven, kan du måske med fordel vente lidt endnu.

Har du netop købt hus og har fået en rente på 2,5 procent eller mere, ærgrer du dig måske en smule. Du kan dog trøste dig med, at besparelsen over en 30-årig periode er forsvindende lille.

Godt nyt for eksisterende boligejere

Har du allerede købt bolig for flere år siden, kan du også drage økonomisk fordel af den nuværende situation. Dette kan du gøre ved at omlægge dit nuværende lån i samråd med din bank eller realkreditinstitut. Har du f.eks. et lån til 4,5 procent, kan du ved at omlægge det få et lån på det resterende lånebeløb til den nuværende gunstige rente.

Det koster naturligvis at omlægge lånet, og du skal derfor regne dig frem til, hvorvidt det kan betale sig for dig at omlægge lånet eller ej.

Ældre borgere med lidt eller ingen friværdi i deres ejendom har tidligere haft svært ved at låne, da deres månedlige rådighedsbeløb har været for begrænset. Med de nuværende renteforhold er det nu muligt for dem at optage lån, hvorfor de kan opfylde drømme om rejser, nyt køkken etc.

Stadig plads til alternative lånetyper

De lave renter kan muligvis skubbe alternative lånetyper ud af markedet. Her kan bl.a. nævnes de berømte forbrugslån, hvilke ellers har været yderst populære i mange år. Der findes mange på markedet, og du kan typisk låne fra 5.000 kr. til 300.000 kr. (kilde: Moneybanker.dk´s oversigt over forbrugslån)

Mogens Olsen fra Moneybanker.dk udtaler: ”Vi har trods den seneste rentenedgang oplevet en stadig stigende efterspørgsel efter forbrugslån. Årsagen er typisk, at det tager for lang tid at låne mindre beløb gennem traditionelle banker, mens det ofte kun tager 1-2 bankdage at få et forbrugslån udbetalt.”

Det virker dermed til, at der trods store besparelser på almindelig lån stadig er så meget gang i dansk økonomi, at forbrugerne stadig optager lån primært til forbrug. Ifølge økonomer er det et sundt tegn, da det vidner om optimisme og lyst til forbrug.

Til inspiration ved udarbejde af dette indlæg er anvendt denne artikel fra TV2 Finans.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *