Få renere luft med en luftrenser

Salget af luftrensere er i løbet af de seneste år steget i takt med at flere og flere udvikler astma og allergi. Et sundt og rent indeklima kan medvirke til at mindske chancen for at udvikle astma eller allergi, og samtidig hjælpe på symptomer hos nogle astmatikere og allergikere. I den forbindelse kan det være en god ide at anskaffe sig en luftrenser. Uanset om du lider af astma eller allergi, eller du bare ønsker et renere indeklima, kan det være værd at overveje at anskaffe sig en luftrenser.
Det en luftrenser gør er bl.a. at fjerne dårlig lugt, støvpartikler, pollen, støvmider, gasser og røg. Astma- og Allergiforbundet Danmark har dog endnu ikke fundet videnskabelig dokumentation for, at luftrensere virkelig kan hjælpe på astma- og allergisymptomer. Dog udtaler de, at astmapatienter overordnet set oplever en forbedring af deres indeklima når luften bliver renset med en luftrenser. Luftrensere er dog også kendt for at producere ozon, som er skadeligt for helbredet. Der kan derfor både være fordele og ulemper ved at anskaffe sig en luftrenser.

luft

Fordele ved en luftrenser

Der kan være mange fordele ved at investere i en luftrenser. En luftrenser kan behandle luften i et lukket rum, således at luften gerne skulle blive tydeligt renere. Den største fordel ved en luftrenser er nok, at den kan rense luften for støvpartikler, pollen, støvmider, dårlig lugt, gasser samt røg. Langt de fleste luftrensere kan nemlig rense for nogle af de partikler, som svæver længe i luften, og som kan være med til at skabe dårligt indeklima. Dette er en stor fordel i forhold til at man derigennem kan mindske risikoen for astma, hovedpine, allergi samt allergiske reaktioner på grund af skadelige partikler i luften. Samtidig kan en luftrenser være med til at lette symptomer for astmatikere og allergikere. Dog har luftrensere formodentligt kun lille effekt på tungere partikler, som hurtigt falder til jorden, såsom husstøvmodeallergener samt dyreallergener.

Samtidig er der den fordel, at en en luftrenser kan medvirke til at du skal gøre mindre rent i de rum, hvor luftrenseren renser luften. Ved at rense luften fjerner du nemlig også en del støv fra luften.

Ulemper ved en luftrenser

En af de største ulemper ved en luftrenser er, at den i sin rensningsproces omdanner en vis mængde ilt til ozon. Ozon er skadeligt for helbredet, hvis man udsættes for det i for høje koncentrationer. Det kan bl.a. fremkalde astma og skade lungerne samt medføre åndedrætsbesvær. Dette skyldes formodentligt, at ozon reagerer med andet kemisk indhold i luften, hvorved der dannes ultrafine partikler. Derfor er det vigtigt at man anskaffer sig en luftrenser, som enten er ozon-fri eller som producere så lidt ozon, at det ikke påvirker helbredet.

En anden og mindre ulempe ved en luftrenser kan desuden være, at de fleste luftrensere har en tendens til at larme. Dette er dog noget de fleste kan vende sig til, og som i sidste ende undertrykkes af de mange fordele. Samtidig findes der også luftrensere på markedet som er lydløse. Denne ulempe behøver altså ikke at stoppe dig i at anskaffe en luftrenser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *